رفتن به محتوای اصلی
x

آزمايشگاه جامع قير و آسفالت

Level begin

آزمايشگاه جامع قير و آسفالت دانشکده عمران دانشگاه صنعتی اصفهان در بهار ۱40۰ با حضور وزير راه و شهرسازي، استاندار اصفهان و معاونين، رئيس مركز تحقيقات راه، مسكن و شهرسازي، مديركل راه و شهرسازي استان اصفهان و رئيس دانشگاه صنعتي اصفهان و جمعي از اساتيد و پژوهشگران فني و مهندسي در محل دانشگاه صنعتي اصفهان افتتاح گردید.

از جمله اهداف این مرکز، بهره مندی از ظرفیت­های فاخر علمی، توانمندی­های محققان و اعضای هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان ،استانداردسازی محصولات مرتبط با روسازی، و بهره­گیری از فناوری­های نوین به منظور طراحی بهینه و افزایش طول عمر راه­ها می باشد.

با انتقال تجهيزات آزمايشگاهي مركز تحقيقات راه،مسكن و شهرسازي به دانشگاه صنعتی اصفهان و استقرار آن­ها در این مجموعه، خدمات آزمايشگاهي، آموزشي و پژوهشي به داخل و خارج از این دانشگاه و زمینه بهره­گیری از ظرفیت­های علمی دانشگاه صنعتی اصفهان به منظور پوشش منطقه جنوب کشور فراهم گردید.

 

 

قابلیت ها

  • شناسایی و انجام پروژه­های تحقیقاتی، پژوهشی و کاربردی
  • تسهیل فعالیت­های پژوهشی در زمینه قیر و مخلوط­های آسفالتی
  • انجام خدمات مشاوره­ی علمی و فنی انجام پروژه­های راه سازي و کنترل کیفیت روسازی راه
  • ارزیابی عملکرد روسازی راه و اجرای سیستم مدیریت روسازی
  • انجام خدمات مشاوره­ی کنترل کيفيت قیر و مخلوط­های آسفالتی
  • همکاری در انجام پروژه­های دانشجویی در راستای اهداف مرکز
  • برگزاری دوره های آموزشی و کارگاه های تخصصی

دستگاه­ها

چکش تراکم مارشال

از چکش تراکم مارشال برای تهیه نمونه­های آزمایشی از مخلوط آسفالت جهت آزمایش بارگذاری مارشال استفاده می­شود. تراکم نمونه­های آسفالت با رها شدن چکش از ارتفاع مشخص با تعداد دفعات معین با توجه به میزان ترافیک صورت می­گیرد.

 

جک مارشال

آزمایش مارشال در مهندسی روسازی هم برای طرح مخلوط و هم برای ارزیابی آن استفاده می­شود. از دستگاه جک مارشال برای تعیین مقاومت فشاری و روانی نمونه­های آسفالت استفاده می­شود. به طور کلی استقامت مارشال نشان­دهنده­ی حداکثر توانایی مخلوط در مقابل بار و روانی مارشال نشان­دهنده­ی میزان تغییر شکل در مقابل بار می­باشد.

دستگاه UTM

 

دستگاه UTM برای کاربردهای مختلف در آزمایش­های روسازی مورد استفاده قرار می­گیرد. عمده­ترین کاربرد آن به شرح زیر می­باشد.

تست کشش دینامیکی

تست خستگی آسفالت

 تست کشش غیر مستقیم

  تست خمش

تست خزش

استخراج مدول برجهندگی

آزمايش كشش غيرمستقيم (IDT)

https://d2k0ddhflgrk1i.cloudfront.net/CiTG/Over%20faculteit/Afdelingen/Structural%20Engineering/Sections/Pavement%20Engineering/Facilities/IndirectTensionStrengthandFatigue.jpg

یکی از خرابی­های عمده در روسازی مربوط به پدیده­ی خستگی مي­باشد. لذا لازم است تا با استفاده از روش­هاي مناسب آزمايشگاهي به ارزيابي توان مقاومت خزشي و خستگي مخلوط­هاي آسفالتي پرداخته شود. در اين خصوص روش­هاي آزمايشگاهي مختلفي وجود دارند که از آن جمله مي توان به روش آزمايش کشش غير مستقيم ديناميکي اشاره نمود. در اين آزمايش نمونه­هاي استوانه­اي شکل تحت بارگذاري ديناميکي قرار مي­گيرند.

 

آزمايش تعيين درصد قیر (Extraction)